Blockhain Nedir?Blok Zinciri Teknolojisi ve Bitcoin

Blockhain yani Türkçe adıyla blok zinciri hepimizin son zamanlarda oldukça merak ettiği ve Bitcoin'inin çıkış teknolojisi olarak adlandırabileceğimiz bir teknoloji.Bu teknolojiyi anlamanın oldukça zor olduğu kanısında olan bir çok kişi olsa da blockhain yani blok zinciri teknolojisi anlaşılır güvenli ve şeffaf bir teknoloji olarak ön plana çıkmakta.

Blockhain(Blok Zinciri) Teknolojisi Nedir?

Blok zinciri teknolojisini en basite indirgeyerek anlatmaya çalışacam.Bunuda tabiki blockhain teknolojisini ilk defa kullanan ve dünyaya hızla yayılmasını sağlayan Bitcoin üzerinden örneklendirerek yapacam.Öncelikle sizlerle bir şema paylaşmak istiyorum.

Blockhain teknolojisinin benim için en önemli kısmı şeffaflığıdır.Başta basettiğim üzere Bitcoin üzerinden örnek verecem.Dünyada'ki bitcoin sayısı ile bitcoine yatırılan para yani market değeri her an bellidir.Üretimi bellidir ve sınırlıdır.21 milyon tane üretilecek ve üretimi bitecektir.

Bu aşamaya kimse müdahale edemez speküle edemez.Yani ne demek istiyorum.Şu anki kullandığımız merkezi yapıda ortadaki siyah halka herşeyi speküle edebilir paralarınızı çalabilir iflas edebilir.Bu iflas ettiğinde etrafında bulunan tüm halkalar bundan %100 etkilenir ve biter.

Blok zinciri teknolojisinde ise merkezi otorite yoktur.Her blok belki binlerce belki milyonlarca başka yapıya bağlıdır.Her halka her kayıtı tutar.1 i kırılırsa geriye kalan 999 belki 9999999 tane bağda bilgiler korunur.Yani herşey şeffafdır.

Coinmarketcap.com sitesinde bitcoinin anlık sayısı ve anlık piyasa değeri bellidir.Anlık piyasa değeri anlık bitcoin sayısına bölündüğünde anlık piyasa değeri belirlenir.Çok karıştırdın die düşünenlere şöyle bir örnek daha vereyim.Dünyada şu an kaç tane dolar var?Doların piyasa değerini belirleyen kim?İşte bunu belirleyen merkezi otorite ve merkezi otorite her zaman suistimale açıktır.

Merkezi olmayan herşey ise güvenli ve şaffafdır.Güvenli ve şeffaf ama bir o kadar da ekonomik para konuşuyorsak eğer bu işin ekonomisindende elbette bahsetmek te yarar var.Dünyanın bir ucunda bulunan Japonyada'ki teyzemize para gönderecez.Bunu şu an nasıl yapıyoruz.Bankalar aracılığı ile.

Bu işlemde en az 2 banka kullanmamız gerekiyor.Birisi kendi yerel bankamız.Biz yerel bankamıza parayı yatırıyoruz.Yerel bankamız anlaşmaları dahilinde Japonyadaki yerel bankaya parayı aktarıyor.Japonyada'ki teyzemizde parayı çekiyor.

Biz hem bankamıza bankamıza olmasada bankamızın Japonyada'ki bankaya ödedeği işlem ücretlerini ödüyoruz 1000 dolar göndereceksek belkide 1200 dolar para ödüyoruz.Peki Japonyada'ki teyzemize bitcoin göndersek?İşlemimiz hem dakikalar içinde gerçekleşecek hemde işlem ücreti ödemeyecez.Ayrıca bu bitcoinin direk teyzemizin hesabına geçtiğinden emin olacaz.

Blockhain teknolojisi işte tam olarak bu hızlı güvenli 2 kişi arasında anlık işlemlerin gerçekleştiği kaydının binlerce bilgisayarda tutulduğu bir sistem.Yani tam bir teknoloji harikası.Umarım anlamışssınzıdır.


Blockhain Teknolojisini Kimler Kullanıyor?

Blockhain teknolojisi Bitcoin ile özdeşleşse de hayatımızın hemen hemen her alanında kullanabilceğimiz bir teknoloji.Sebebi' yukarıda bahsettiğim gibi ekonomik güvenli ve hızlı olması.

Şimdiden Pegasus Hava yolları Sabiha Gökçen Havalimanındaki tüm teknik altyapısını Blockhain teknolojisine geçirdi.Yine Akbank bu teknoloji ile ilgilendiklerini ve takip ettiklerini söyledi.Bunların özel şirketler ve Türkiye' de en çok kazanan şirketler olduğunun farkındamısınız.

Ya devletler İsrail ve Amerika bu teknoloji ile yakından fazlasıyla ilgileniyor hatta bu ülkeler çok yakında kendi kripto paralarını çıkarırsa hiç şaşırmayın çünkü bu olacak.

Blockhain Teknolojisi Yaygınlaşırsa Bitcoin Artar Mı?

Bu soruya üstteki yazdıklarımı okuyan herkesin evet dediğini duyar gibiyim.Blockhain bir gün tüm Dünyada kullanılacak ve tüm kripto paralar kat ve kat değer kazanacak.Bu altyapıya yatırım yapan herkes kazanır.Bunun para olması yada farklı bir şey olması mühim değil.Pegasus da kazanacak Bitcoinde kazanacak Ethereumda kazanacak Bitcoin Cash de kazanacak.

Her yazımda ısrarla söylüyorum Bitcoine yada benzer kripto paralara yatırım teknolojiye yatırımdır.Kripto paraya yatırım yapmak forex vb gibi kumar değildir.Teknolojiye yatırım yapın ve asla geride kalmayın..

Yorumlar