Bitcoin Saadet Zinciri Mi?

Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi'nin ''Global saadet zinciri olma ihtimali yüksek,vatandaşlarımız uzak dursun,macereya fazla hevesli olmasın.'' açıklamasının ardından bir anda acaba bitcoin saadet zinciri mi? sorusu akıllarda uyandı.

Bu açıklamayı oldukça talihsiz bulduğumu belirtmek isterim.Türkiye'nin ekonomisini yöneten bir bakanın arkasını doldurmamayacağı ve gerçek anlamda bitcoin ve blockhain teknolojisini  araştırmadan yaptığı bir açıklamadan öteye gideceğini düşünmüyorum.

Blockhain(Blok Zinciri) Nedir Öğrenmek İçin Tıkla

Hatta Türkiye'de pek çok milletvekilinin bitcoine,ethereuma,bitcoin casha ve benzer kripto paralarada yatırım yaptığını düşünmekteyim.

Bitcoin Bir Saadet Zinciri Değildir

Saadet zincirleri ile bitcoinin tek benzer yanı insanların birbirine bağlı olduğu bir yapının var olmasıdır.Saadet zincirlerinde bu yapılarda her bireyin bağlı olduğu kollardan para kazanması için yine başka insanların para yatırması gerekir.

Blockhain yani blok zinciri teknolojisinde ise bu kollarla bağlantılı olursanız ama asla tanımassınız.Bağlı olduğununuz yapı bir teknolojidir.Yaptığınız işlemler bağlı olduğunuz binlerce belki onbinlerce kişinin bilgisayarında muhafaza edilir ama o kişiler tarafından asla görülemez.

Buda tüm işlemlerin maaliyetsiz bir şekilde yapılarak güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar.Bitcoinin saadet zincirinden alakasız bir yapı olmasının bir nedeni de yaptığınız her işlem sadece sizi ilgilendirir referans sistemi ile kazanç söz konusu değildir.

Bu nedenle kimse sizi toplantılara çağırmaz şu kadar ver şunu alacaz kollarına adam getir şu kadar kazanacaksın tarzında bir durum bitcoin de söz konusu değildir.

***Aman dikkat;son günlerde bitcoin teknolojisinin yükseldiğini gören bazı fırsatçılar bu tür toplantılar yaparak saadet zinciri ile bitcoini karıştırarak insanları kandırmaya çalışmakta***



Yukarıda şemayı incelediğimizde soldaki yapı yani merkezi yapı şu an pek çok bankanın işyerinin kullandığı aslında saadet zincirlerini de oluşturan bir yapı.İşte bu yapıda merkezi otorite var ve her şey aslında ona bağlı.

Sağdaki yapı ise blok zinciri teknolojisi.Herhangi bir merkezi otorite yok dolayısıyla yatırımınız hiç bir şekilde manipüle edilemez.Kime tarafından kopyalanamaz çalınamaz.

Her zaman söylediğim üzere bitcoine yatırım blok zinciri teknolojisine yatırımdır.Bu teknolojiyi ilk kez bitcoin kullanmıştır.Teknolojiye yatırım yapmak her ülkenin ve bireyin bence görevidir.Bugün Pegasus Akbank vb özel kurumların bazıları bu teknolojiye geçmiş bazıları ise geçiş aşamasındadır.

Ekonomi bakanının çok daha detaylı bir şekilde bu teknolojiyi araştırmasını hatta bu teknolojiye yatırım yaparak Türkiye'de kullanım alanlarının araştırılması ve yerli kripto paranın çıkarılması noktasında adımlar atmasını bekliyorum.

Yorumlar