Bitcoin Tarihindeki 8 Büyük Çakılma | Yıkılmadım Uçuyorum

Bazılarımız bu düşüş ve bekledikçe yükselmeyişin sebebini kendine bağlıyor.Ben aldım ya hemen düşer zaten, iyi ki birkaç milyon satoshi bitcoin aldım şans yok abi batacağız. Bu tarz yangıncıları son zamanlarda çok duyuyoruz, belki de kendimiz bile yapıyoruz.Araştırmadan girince piyasaya bu tarz sonuçlar çıkabiliyor.Tabi her araştıran her şeyi bilen o "bitcoin trader" arkadaşlar da zarar ediyor merak etmeyin.

En Büyük Düşüş 2011 Yılı

2008 yılında piyasayla tanışan Bitcoin 2-3 yıl sessizce kendi halinde takılmış.Tabi bu süreç tanınma ve belirli bir hacme ulaşmak için geçen süre gibi de düşünebilir.O zamanları CoinMarketCap bile değerlendirmeye almıyor.Bitcoin 1-2  dolar seviyelerini zorluyor bazen yarı yarıya artışlar düşüşler yapıyor.2011 yılının Haziran ayında ulaştığı 32 $ ile rekorunu yaşarken sonra bir düşüş başlıyor ama ne düşüş yuva yıkar tam %94 düşüyor.Kasıma ayına kadar giden bu düşüşlerle kendi 2 $ iken buluyor.

Sebebi Çin'de bulunan ve o tarihte tek bitcoin alım satım yapılan MtGox borsasındaki yüksek kesinti bedelleri.O dönemde haziran ayında alıp kasıma kadar bekleseniz ve artık yeter bittim diyip satsanız %1500 gibi bir zararınız olabilirdi.Bugünlere kadar dayandıysanız zaten zenginsinizdir.

Orta Halli Düşüşlerin İlki 2012 Yılı

2011 yılının Kasım ayında 2 dolara düşen bitcoin yıl sonuna doğru toparlıyor ve Ocak ayında da iyi yükselişler ile 7.20  $ oluyor.Ancak o günden itibaren Ağustos ayına kadar can çekişir gibi biraz yukarı genellikle aşağı diyerek 8 ay hep bu değerin altında kalıyor. Ağustos ayları gibi 4.60 $ seviyelerine inerek % 36 düşüş yaşatıyor. Ancak hemen 1-2 hafta içinde 15.40 dolara çıkarak o yılın rekorunu kırıyor.Yılı 13.8 $ ile kapatıyor.

Bu düşüşe sebep ise yabancı kaynaklardan anladığım kadarıyla Paypal alternatifi olan ön ödemeli Paxum kartın bitcoine verdiği destek ve bitcoin mining yapan Linode'nin kesintileri.

Bir Yıl İçinde İki Büyük Düşüş 2013 Yılı

Bitcoine neler olduysa 2013 yılında olmaya başladı diyebiliriz.Sosyal medya ile birlikte dünyada popülerliği arttı, bunun yanında ilk kez bu yıl 1000 doları geçti. 2013 yılına fena girmeyen bitcoin yılbaşından Mart ayına kadar 14 dolardan 50 dolara kadar yükseliyor.Çatallanma (fork) sonrası mart ayı içinde 4-5 günlük bir süreçte %25'lik düşüş ile yine bir korkutuyor.
İkinci olay ise yakın zaman Nisan ayında gerçekleşiyor. BTC çatallanma sonrası düşse de büyük ivme yakalar ve 266 $ dolara çıkar. Ancak MtGox'daki bağlantı kesilmesi ve ulaşılaması bir gün içinde %79 oranın bir düşüş yaşattı.Tekrar toparlasa da bir anlık 54 $ doları gördü.

Buna sebep olarak MtGox kesintisi diyenlerde var, bitcoinin artık meşhur olması ile speküslasyon yapıldığını söyleyen de.Ancak bu inişler çıkışlarla beraber uçuşa geçen BTC 1150 doları görerek o tarihe kadar ki en yüksek seviyesini görüyor.2013 yılını 730 $ seviyelerinde kapatıyor.

Kan Donduran Kaosların Yaşandığı Süreç 2014 Yılı

2014 yılında olanlar şimdi daha güvenilir bir piyasa ortamının olmasını sağladı diyebiliriz.Bu tarihe kadar illegal işlere adı karışan vergi kaçırma ve yasadışı faaliyetlerde kullanılan bitcoin zaten bir türlü istikrarı sağlayamıyordu.Üstüne bir de 2014 Şubat ayında dünyadaki en büyük kripto para ve bitcoin borsası olan Mt.Gox kapanmıştır.350 Milyon $ değerindeki bitcoin hala kayıp, günümüz değeri ise 3.5 milyar doların üstünde ayrıca şirket ceosu tutuklandı.

Şubat ayında 867 dolardan işlem gören BTC için işler bir anda tersine döner ve %49 düşerek 439 $ olur.Temiz bir sayfa açabilmek için böyle şeylerin yaşanması gerekiyordu belkide.Bu olaydan sonra büyük şirketler devreye girerek bitcoini daha güvenilir bir hale getirmek için hamleler başladı.Ancak yediği bu darbeler ile 2016 yılına kadar kendine gelemedi.Çünkü kripto paralar tartışılır hale gelmiş, süpheyle yaklaşılır bir hal almıştı.

Hacimlerin düşmesi ve en büyük borsanın kapanması piyasadaki bitcoin yatırımlarının MtGox hacklendiği gerekçesiyle ortadan kaybolmasıyla 320 dolar seviyelerinde 2014 yılını kapattı.

Bitcoin Uyanıyor ve Uçuş Başlıyor 2017 Yılı

Üretildiği günden beri başı beladan kurtulmayan ve yasadışı işlerle,kaybolma riskleriyle tanınan bitcoin 2017 yılında rekor yatırımlar almaya başladı.1000 dolara yakın seviyeden başlayarak 20 bin $ fiyatı gördü hatta biraz geçti.20 kat değerlense de bu yıl içerisinde de kısa süreli büyük çöküşler yaşattı.

Bunlardan ilki Haziran ayı içerisinde 3000 dolardan 1869 dolara düşmesi oldu.Burada %36 oranında bir düşüş yaşasa da 1-2 ay sonra 4 bin dolardan devam etti.Bu olaya sebep ise bitcoinin rakipleri ethereum ve litecoin arasındaki hız ve gelişim farkıydı. Ethereum ve Litecoin daha hızlı ve daha az enerji harcıyor, yazılım güncellemesi daha kolay sağlanıyordu.Tartışmalar devam ederken rakip olarak üretilen Bitcoin Cash ilginç bir şekilde Bitcoin fiyatının yükselmesini sağladı.

Eylül ayına gelindiğinde evladiyelik yatırım coinimiz artık 5 bin dolar demişti.Ancak tam burada işler değişmeye başladı.Artık olaya hükümetler ve siyasiler dahil oluyordu.Kripto para piyasası hacim olarak 1 trilyon dolara koşuyor ve birçok ülkenin bütçesini geçiyordu.En çok Çin'deki olaylardan etkilenen bu piyasanın komple yasaklanacağı ve kapatılacağı haberiyle birlikte %40'lık bir düşüş geldi.Birkaç gün için piyasada hacimler düştü, bitcoin 2.9 bin dolar oldu.

Kripto para dünyasına olan merak bu haberlerle yaklaşık 2 hafta bastırılabildi.Devam eden süreçte yatırımların arkası kesilmedi ve 16-17 Aralık 2017 tarihinde bitcoin 20 bin $ fiyatının üstüne çıktı.

Yeni Yıl Yeni Umutlar Yeni Çöküşler 2018 Yılı

Bir yıl içerisinde 20 kat değerlenmesi ile insanların iştahını kabartan bitcoin diğer kripto paralara da dikkat çekilmesine neden oldu.Birçok kişi düşük fiyatlardan alıp birkaç yıl beklemeye razıyım diyerek bu piyasa girdi.Böyle bir kazanç ve getiri ne altında ne dövizde var abi diyerek piyasaya daldılar.Hatta iddaa kuponu gibi altcoin kombinesi yapanlar olduğunu duyuyoruz.

Tam herşey güzel gidiyor derken bu kez başka bir çekik göz ülkesi Güney Kore kaos yaşattı.Tabi Çin'den bazı haberler geliyor ve piyasayı geriyordu.Kripto para borsasını genel olarak etkileyen olaylar ve gazetelerin sürekli haber yapması birçok spekülasyon neden oldu.

Güney Kore bazı kripto para borsalarını kapatıyor.
Güney Kore bitcoin borsalarına ağır vergi getirdi.
Çin bitcoin madenciliğini bitiriyor.

Bu tarz haberler ve tüm dünyada konuşulmaya başlanmasıyla beraber 2018 Ocak ayına düşüşle girdi ve Aralık ayındaki rekorundan beri %48 düşerek 9.500 dolara kadar indi.Ancak şimdiye kadar girdiği bütün düşüşlerden daha güçlü çıktığı ve uzun vadeli,sabırlı yatırımcısına her zaman kazandırdığı gerçeği hiç değişmedi.Bazen 3 gün, 1 haftada fırlarken bazen aylarca sürdüğünü de hatırlatayım.







Yorumlar