Binance Vadeli İşlemler Likidasyon Nedir?Nasıl Hesaplanır?

Binance vadeli işlem borsasında likidasyon çoğumuzun bilmesi ve dikkat etmesi gereken bir nokta.Likidasyon nedir , likidasyon nasıl hesaplanır bunları öğreneceğiz.Vadeli işlemlerde işlem açmadan önce mutlaka likidasyon seviyemizi hesaplamamız gerekir.Likidasyon seviyesi nedir videomuzda en altta yer alacak.Videoyu izledikten sonra kanalımıza abone olmayı unutmayınız.

Binance hesabınız var ama henüz binance vadeli işlemler hesabı açmadıysanız aşağıda ki referans adı yada linkle %10 komisyon indirimi alabilirsiniz.

Binance Vadeli İşlemler %10 komisyon ödülü kazanmak için referans adı: turkey Binance Vadeli işlemler direk kayıt linki: https://www.binance.com/en/futures/ref/turkey

Binance likidasyon hesaplama aracına nasıl kullanacağımızın resimleri aşağıda yer almakta.Peki likidasyon seviyesi nasıl hesaplanır ; mesela ben 7135 den long yani alış açacambunu bir kenara not alıyorum bu benim giril fiyatım yani entry pricem. Daha sonra order Qty mi not alıyorum buda benim işlem büyüklüğüm örnek olarak 0.082 olsun.Son olarak costumu yazıyorum yani ne kadar usdlik aldığımı not alıyorum örnek 5.85 usd lik alıyorum.

En son olarak margin tipimize bakacağız.Burası son derece önemli.Eğer Cross yani çapraz marginde iseniz ki tavsiye etmiyorum bu margin tipini cost yazan yere yaptığınız işlemin büyüklüğüne bakmaksızın vadeli işlemlerdeki tüm miktarınız yazmalısınız.Yani diyelim ki ben 5.85 lik işlem açtım ama hesabımda 20 dolar var cross marginde olduğum likidasyon seviyesi hesabı için cost yazan yere 20 dolar yazmalısınız.

Biz bu işlemi izole marginde yaptığımızdan bu bölüme ne kadarlık işlem yapıyorsak onu yazacağız yani cost yazan yere 5.85 yazacağız.Cross margin nedir izole margin nedir videomuzuda yine altta yer veriyor olacağız izleyebilirsiniz.

Bu işlemi yaptığımız yerde sağ tarafta hesap makinesini açıyoruz ve likidasyon fiyatımızı hesaplamak için en sağ kısma likidasyon yazan yere tıklıyoruz.Kaç kaldıraç ile oynuyorsak seçiyoruz daha sonra ilk olarak giriş fiyatımız olan 7135 yazıyoruz , Quantity yani not aldığımız 0.082 yi yazıyoruz ve son olarak aldığımız kadar olan 5.85 yazıyoruz.

Ben izole margin de işlem yaptığım için aldığım para kadar yazıyorum çapraz margin de oynamış olsaydık buradaki tüm paramızı yazmak zorunda olacaktık izole margin'in farkı burada devreye giriyor.En son olarak hesaplamaya tıklıyoruz bize çıkardığı pozisyon fiyatı 7.092.03 yani ben bu fiyatını görürsem likidasyona düşmüş oluyorum ve yatırdığım para olan 5.85 kadar iflas ediyorum.Bu işlemi sırası ile short pozisyonunuzun da likidasyon hesabını yapabilirsiniz.





Şimdi ise neden likidasyona düşmemeliyiz burası çok önemli.Eğer likidasyona düşersek binance bizden %0.5 oranında bir işlem ücreti alıyor ve bu işlem ücretini de sigorta fonuna aktarıyor.Yani benim gibi 100 margin ile oynayan birisinin yüzde 50 gibi ciddi bir parasını alıyor.Vadeli işlemlerde bunun farkına varmamız lazım ve çoğumuz bunun farkında bile degiliz.

Evet gelelim likidasyona düşmemek için ne yapmalıyız kısmına çok basit bir işlem olan spot limit kısmına tıklıyoruz nerede işlem yapıyorduk long pozisyonunda orada reduce only kısmına tıklıyoruz.Şimdi likidasyon seviyemiz 7092 idi short yani satış pozisyonuna geliyoruz en üstte 7093 yazıp eğer bu fiyata düşerse 7092.5 fiyatına satmasını isteyerek kaldıracı %100 yapıyoruz kendisi zaten Quantity yi yani daha önce not aldığımız 0.082 alıyor ve stop koymuş oluyoruz.

Burada yaptığımız işlemle beni likidasyona düşürme emrini vermiş bulunuyoruz.Bu işlem de stop limitin de ne kadar önemli olduğunu anlamış oluyoruz.Evet ne olursan olsun işlemlerimizde likidasyona düşmemeye çalışalım çünkü çok ciddi komisyonlar ödemiş oluyoruz.Herhangi bir sorunuz olursa yorum atmayı unutmayınız.



Yorumlar