Maker (Piyasa Yapıcı) Taker (Piyasa Alıcı) Ne Demek 2020 ?

Bugün sizlere çok merak edilen ve sıkça sorulan maker ne demek taker ne demek bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde açıklayarak yazacağım.

İlk olarak öncelik ile maker piyasa yapıcı demek olurken taker ise piyasa alıcı oluyor.Komisyon oranlarında bir farklılık hemen göze çarpıyor her hangi bir piyasada vıp sıfır yani yeni başlayanlar hariç maker yani piyasa yapıcı iken %2 komisyon öderken , taker yani piyasa alıcılar %4 komisyon ödüyor.Vadeli işlemlerde ise borsaya yeni girmiş bir oyuncu bile olsanız komisyon oranlarında farklılık oluyor.

Binance vadeli işlemlerde %10 komisyon indirimi kazanmak için referans adı : turkey

Binance vadeli işlemler borsasında %10 komisyon ile oynamak için tıkla.

Binance %10 komisyon ile yeni kayıt olmak için tıkla.

Komisyon oranlarına bakarsak maker lar taker olanlara göre %50 gibi bir oranda daha az komisyon ödüyor.Buna bir örnek vermek gerekirse 1000 dolarımız var 50 kaldıraç ile oynuyoruz yani 50000 dolar ile oynamış gibi işlem yapıyoruz.Burada bu işlemde ki oranlarla maker iken 10 dolar komisyon öderken taker olursanız iki katı yani 20 dolar komisyon ödersiniz.

Peki maker yani piyasa yapıcı olmak için ne yapmalıyız. Maker olmak için emir defteri kısmına siparişinizin işlenmesi gerekiyor.Emir defterine girmek için ise limit teklifi vermemiz lazım yani piyasa teklifinden pozisyon açmamamız lazım.Ben ne olursa olsun maker olmak istiyorum diyorsanız eğer pozisyonu açarken post only yazan yere tıklayarak ne olursa olsun sizi maker yapacaktır.

Post Only ne demek merak ediyorsanız detaylı yazımızı okumak için tıklayınız.

Ben taker olmak istiyorum yada nasıl olmam sorusunun cevabına gelirsek eğer piyasa teklifi vererek pozisyona girerseniz taker olursunuz.Piyasa teklifi ise market fiyatından işlem yapmak demek oluyor.Stop limit ve stop market kullanırsanız da sizi piyasa alıcı yani taker yapacaktır.Stop limit koyarsanız emir defterine işlenmiyor sizin verdiğiniz teklife gelinceye kadar emir defterine işlenmediği için sizi taker yapıyor.

Spot limit nedir? stop limit ne işe yarar diye merak ediyorsanız tıklayınız.

Daha az komisyon ödemek için maker olmamız lazım , bu yazıdaki maker ve taker hakkındaki  daha detaylı youtube videomuzu izleyin izledikten sonra beğenip abone olmayı unutmayın.











Yorumlar